Vad betyder NIE, NIF, residencia, Padrón m.m.

NIE
Número de Identidad Extranjero – Identitetsnummer för utlänningar
Personnummer – ej medborgare – i Spanien. Det går att ansöka om i Sverige via Spanska Ambassaden eller konsulaten.
NIE nummer ansöker du annars om på plats hos Policía Nacional. Ett absolut måste är att kan du inte spanska måste du ha tolk med dig.
När du fått ditt NIE nummer 
Osäker på att ditt NIE nummer är giltigt? Kolla med hjälp av ID-kod kontroll

Nationellt ID-kort
Ett nationellt ID-kort utfärdas i det land man är medborgare. Går också att ansöka om det vid Svenska Ambassaden i Madrid.
Boka tid hos Polisen i förväg via deras online-tjänst. Detta kortet är giltigt som identitetshandling inom hela EU.

Gestoría
Företag som kan hjälpa till med olika slags juridisk administration som vid NIE-ansökan, registrera om bilen, husköp mm.
go2gc har tillgång till juridisk hjälp. Skicka din fråga till administration@go2gc.se

NIF
Número de Identificación Fiscal – Skatteregistreringsnummer
Ett organisationsnummer för företag.
Här kan du kontrollera om du fått giltigt NIF nummer
(CIF – Código de Indentificación Fiscal ersattes 2008 av NIF)

Residencia
Certificado de Registro de Ciudadano de la Unión
Det gröna kortet man får (i kreditkortsstorlek) ska man alltid ha med sig (kopia går oftast bra) tillsammans med en giltig identitetshandling.
Tips är att skriva ut en kopia (fram- och baksida) och plasta in. Läs mer här

Padrón eller empadronamiento
Padrón de Habitantes del Ayuntamiento – Inskrivning i kommun
Varje spansk kommun sköter mantalsskrivningen av sina kommuninvånare. Alla personer (oavsett medborgarskap) som bor i Spanien är skyldiga att mantalsskriva sig i den kommun där man har sin stadigvarande bosättning. Det antal personer som är mantalsskrivna i en kommun utgör kommunens invånarantal. Det är viktigt att mantalsskriva sig i den kommun där man bor, eftersom kommunens invånarantal är avgörande för finansieringen av de tjänster som kommunen kan erbjuda. En kommun med lågt invånarantal får ett lägre anslag av statliga medel, medan en kommun med högt invånarantal får ett högre anslag av statliga medel. Röstlängder tas fram med utgångspunkt i uppgifterna i mantalsskrivningen och som EU-medborgare får man rösta i val till kommunfullmäktige och val till Europaparlamentet på den ort där man är mantalsskriven.
Man kan även få rabatter på evenemang i kommunen, busskort mm. Registreringen är gratis.

Pass
Passet är en giltig identitetshandling, har man inget annat giltigt att legitimera sig med så ska man egentligen alltid bära passet med sig.
Om man blir av med det och det kommer i fel händer så kan det vara idé att ha en bra kopia i plånboken istället eller kanske ett foto i mobilen. Vill man göra det än mer giltigt kan man låta Notarius Publicus (Notariales) stämpla på att kopian är äkta.
När passet ska förnyas får man antingen göra det vid Svenska Ambassaden i Madrid alternativt passa på när man är i Sverige. Man kan boka tid hos Polisen i förväg via deras online-tjänst.

Körkort
Det svenska körkortet är giltigt som körkort i Spanien, inte som en ID-handling (då det saknas information om medborgarskap på detta). När det svenska körkortet går ut och man bor i Spanien ska man ansöka om spanskt körkort. Vill du veta mera läs vidare här.

ITV 
Inspección Técnica de Vehículos – Bilbesiktningen
Precis som i Sverige har man bilbesiktning på ungefär samma sätt, samma säkerhetspunkter gås igenom.

EHIC
European Health Insurance Card – Europeiska sjukförsäkringskortet
Ett blått kort som gäller inom EU som Försäkringskassan skickar ut i Sverige. Kortet använder man när man uppsöker sjukvård om man inte resident i Spanien, t ex om man är turist. Motsvarade (TSE, se nedan) finns att få i Spanien att visa upp om man åker och hälsar på i Sverige.

TSE
Tarjeta de Sanidad Europea – Europeiska Sjukförsäkringskortet
Är man resident ska man skaffa sig det spanska EHIC. Man måste själv gå till närmaste CAISS och anmäla sig för att få det.

SIP
Sistema de Información Poblacional – Folkhälsoregister
Informationsregister där alla invånare har ett eget SIP-nummer, man samlar in data över folkhälsan för att se vilka resurser som behövs. Via detta nummer har t ex sjukhusen och apotek koll på patienternas journaler och behov.
Alla personer identifieras i SIP för en unik personlig identifieringskod, unik och permanent nummer SIP. Detta nummer fungerar som en länk för att integrera programmet med andra SIP-applikationer av ministeriet och är också antalet som bör återspeglas i recept hälsa när den har rätt till samma, och på alla de officiella hälsodokument.

TSA
Tarjeta de Sanidad – Sjukkortet
Kort knutet till SIP. Är man resident ska man skaffa sig ett sjukkort, den nationella motsvarigheten till EHIC. Man måste själv gå till närmaste CAISS och anmäla sig för att få det.

CAISS
Centros de Atención e Información de la Seguridad Social
Motsvarigheten till svenska Försäkringskassan.

IVA
Impuesto sobre el Valor Añadido
Moms på spanska… Normalt är den 21% i Spanien.

IGIC
Impuesto General Indirecto Canario
Momsen på Kanarieöarna. Normalt är den 7%.

 

Intyg för att resa med rabatt.
Myndigheterna ger rabatt på flyg- och båtresor (för närvarande på 50 %) mellan öarna och också till spanska fastlandet för alla som är bosatta här.
För alla flyg och båtresor mellan öarna och till fastlandet är det obligatoriskt att ha pass eller nationellt ID-kort i original och om man reser med rabatt måste man också ha med sig Residencia och Certificado de residencia para viajar i original.

November 1, 2014 trädde i kraft nya regler för resor med hemvist rabatt som subventionerar 50% av flygbiljetter och ca 30% av båtbiljetter till dem som kan bevisa hemvist i de Kanarieöarna, de Balearerna, Ceuta eller  Melilla .

Vid bokning ska det ska vara tillräckligt att lämna in ett giltigt identitetskort eller pass, och för utländska medborgare NIE. Resebyråerna, flygbolag och rederier är tvungna att använda det nya bokningssystemet SARA fr o m 1 november 2014. Detta sker då direkt på nätet datasynkronisering för att kontrollera hemvist.

Läs mera här (står på spanska, använd Chrome webbläsare för att översätta)

Uppdaterad 2016-07-14

Comments are closed.